Mi a travertin

Sokan találkoznak a "travertin" kifejezéssel, miközben csempe vagy gres lapokat nézegetnek a lakásuk felújításához. Ha már találkozott ezzel kifejezéssel, de nem tudta biztosan mi is az a travertin, akkor Ön a megfelelő helyen jár! Hol található és hogyan alakul ki? Édesvízből kalcium-karbonát kicsapódása során keletkezik hévíz forrásnál vagy mészkőbarlangokban. A szinét és a lukacsos természetét azt a rétegenként lerakódott mohák és algáknak köszönheti, ami egyben megadja a természetes bézs-barnás színét is. A travertin 100% -ban természetes kőzetképződés, és nem kompozit keverékből készül.

A travertin hosszú és gazdag történelemmel rendelkezik ugyanis építőanyagként használták már az ókori Rómában évszázadokkal ezelőtt is. Számos híres struktúra készült belőle, mint például a Colosseum, ami az egyik legismertebb ókori építmények közé tartozik. Ez ugyanakkor bizonyíték arra is, hogy egy hosszútávon is megbízható építőanyagról van szó.

Miért különböző színű a travertin?

A travertin különböző színekben és árnyalatokban található azonban mindegyik forrás saját magában kissé egyedi. Ez azért van, mert üledékes kő, ami azt jelenti, hogy elnyeli a közeli ásványi anyagok, például a vasérc színezését. Amikor a vas-lerakódások a travertin-lerakódások közelében találhatók, a vas-oxid a mészkőbe szivárogtatja a színeződését, ami enyhe és gyakran lenyűgöző változatokat okoz.

Sok más ásványi lerakódás is hozzájárulhat a travertin színeződéséhez. Emiatt a travertin sokféle árnyalatban megtalálható, a világos bézstől a sötét dió, valamint sötét barna vagy vöröses árnyalatig.

Milyen előnyökkel jár a travertin használata?

Először is a természetes kövek gyönyörű és elegáns kinézetet biztosítanak, így klasszikus kinézetet kínálhat otthonának. Ugyanakkor a travertin lapok hihetetlenül tartósak vagyis nem fognak repedni, törni vagy korrodálódni az idő múlásával.

Mivel a travertin hosszú élettartamú építőanyag, a travertinkövek költsége - ami négyzetméterenként nem sokkal drágább, mint az ember által kreált építőanyagok, mint a tégla vagy a beton - valójában hosszabb távon megfizethetőbb, mivel valószínűleg soha többé nem kell újabb padlózatot, teraszt, sétányt vagy úttestet cserélnie.

A travertin csúszásmentes is, azaz biztonságosan használható a fürdőszobákban és a medence közelében. Ha kiváló minőségű tömítőt használ, a travertin hihetetlenül ellenáll a foltoknak, és nagyon kevés karbantartást igényel, hogy gyönyörű maradjon.

Milyen típusok állnak rendelkezésére?

Hántolt - a kő felülete sík, egyenletes felületre van őrölve. A természetes fényt, például a gránitot vagy a márványt tartalmazó kövek esetében a lencsét vagy a fényt eltávolítjuk, így matt (csiszolatlan) felületet hagynak, mely kevésbé tükröződik, és nincsenek rajta dudorok vagy gerincek.

Hántolt és kitöltetlen - a tökéletlenségeket és lyukacsokat (pórusokat) betöltetlenül hagyjuk, így rusztikusabb érzést ad a termék, különösen a kültéri alkalmazásokban.

Hántolt és feltöltött – a tökéletlenségeket és a pórusokat kitöltjük, valamint hántolt marad a felület.

Polírozott - tükörszerű kivitelezés mely magas fényű felületet hoz létre.

Csiszolt - ez a befejezés egy antik, durva megjelenést biztosit. Kemény műanyag vagy fém kefék segítségével érjük el a végleges formát.

(Tumbled) és kitöltetlen - a kő természetes állapota, amely régies kinézetet kínál, használható a kültéri területekben például a terasz, kerti utak, dekoratív külső falak, valamint uszodák körül.

Savas mosás - Egy más fajta rusztikus módszer a savas mosási folyamat is.

További olvasmány:

Mi a Mészkő


Szóljon hozzá

A hozzászollások jóváhagyás után kerülnek megjelenítésre.