Mi a mészkő

Gyakran megkérdezik tőlünk, hogy mi is a mészkő. Igyekszünk ilyenkor olyan válaszokkal szolgálni, melyek fogyasztói szemmel közelítik meg a kérdést, hiszen sokan nem tudják elképzelni hogyan is lehetne felhasználni, mint padló burkolat vagy fal burkolatként akár beltéri vagy kültéri burkolatként egyaránt. Az is sokszor felmerül a vásárlóinkban, hogy miért is válasszanak természetes követ? Vagy, hogy mi az előnye és mi a hátránya a természetes köveknek?  

Mészkő meghatározássa

Ha vissza emlékszünk iskolás éveinkre a foldrajz orán tanitották ezt a témát nekünk. Általános mészkő meghatározása, amit a wikipedián is meg lehet találni; A mészkő jellemzően monomineralikus (egyásványos) üledékes kőzet, aminek legalább 90%-a kalcium-karbonát (CaCO3), azaz kalcit vagy aragonit. A fennmaradó rész főleg más karbonátásvány, kvarc vagy kova, agyag és szerves anyag.

mészkő szines piros

Ahogy nő a mészkő dolomittartalma, a kőzet fokozatosan dolomittá alakul. A mészkő és a dolomit átmenete folyamatos, amíg a kalcit több benne, dolomitos mészkőröl beszélünk, amikor a dolomit válik uralkodóvá, a kőzetet meszes dolomitnak hívjuk és ezek együtt a karbonátos kőzetek.

A karbonátok az üledékes kőzetek régi rendszerezése alapján vegyi és biogén eredetűek lehetnek, az újabb rendszerezés az intrabazinális üledékek közé sorolja. Leggyakrabban tiszta, meleg, sekély tengervízekben alakul ki, a kagyló és a mikro-organizmusok maradványaiból áll, ami azt jelenti, hogy a kőben fosszilis részleteket kaphatunk.

Használata régen

mészkő épület Westminster palota rusztikus

A mészkövet évszázadok óta építőanyagként használják (Például a Westminster palotája mészkőből készült, mely Angliában található, valamint a Magyarországi Parlament is ezzel van burkolva). A mészkövek nagy része rendkívül időálló és kopásálló, így nagyszerűen használható a forgalmas családi házaknál is. Sok kérdés merül fel a kő karban tartásával kapcsolatban azonban annyit kell tenni, hogy egy jó minőségű kő tömítőt alkalmazunk, valamint megóvjuk a festésektől, majd tisztításánál természetes kő tisztítószereket használunk. Porszívózással is természetesen tisztán tarhatjuk mindaddig amig a porszívó keféjét nem használjuk hiszen ezzel koptatni lehet sajnos a felületét.

Ahogy már említettük korábban, a mészkő nagyon gyakori az építészetben, különösen Európában és Észak-Amerikában. Számos tereptárgy a világon, köztük a Nagy Piramisok és annak társult komplexuma Gizában, Egyiptomban, mészkőből készültek. Annyi építmény épült a Kingstonban, Ontario-ban és Kanadában a mészkőből, hogy elnyerte a "Mészkő város" becenevet. A máltai szigeten sokáig a Globigerina mészkő volt hosszú ideig az egyetlen építőanyag. Még mindig nagyon gyakran használják minden típusú épületek és szobrok készítésében. A mészkő könnyen bányászható és viszonylag könnyen vágható blokkokra vagy akár bonyolultabb faragásra is alkalmas, hiszen könnyen formálható is. Az ókori amerikai szobrászok a mészkövet nagyon szerették, mivel könnyű volt dolgozni vele akár finomabb formálási részletekre menően is.

Visszatérve a késő klasszikus időszakhoz (200-100-ban KSZE) a maja civilizációban is díszítő szobrokat hoztak létre a mészkőből, mivel kiválóan faragható tulajdonsággal rendelkezik. A Mayák díszítették a szent épületek (úgynevezett áthidaló) mennyezetét, valamint faragott mészkőlapokkal boritották a falaikat. Ezekre a szobrokra véstek politikai és társadalmi történeteket és így sikerült közölni a király üzeneteit nép számára is.

piramis mészkő ókor

A mészkövek a 19. század végén és a 20. század elején voltak a legnépszerűbbek. Ebben az időszakban a vasútállomásokat, bankokat és más korszakból származó építményeket általában mészkőből készitették. Néhány felhőkarcolón homlokzatként is használják de vékony lap formájában a tömör tömbök helyett.

A mészkő nem csak a megformálhatósága miatt volt ennyire népszerű építőelem a középkorban is, hanem azért is mert tartós és gyakran előforduló közet volt. Sok középkori templom és kastély Európában szintén mészkőből készült.

A mészkő és a márvány a savas oldatokra reagál, így a savas eső jelentős problémát jelenthet. A mi esetünkben inkább arra kell figyelmet fordítani, hogy savalapú tisztítószerek használatát kerüljük a mészkő felületek tisztítása során. Inkább az enyhén lúgos tisztítószereket kellene alkalmazni.

Használata modern korunkban kültéri vagy beltéri burkolatként:

Mivel a mészkő egy természetes kőzet, így a használata is igen széleskörű hiszen kültéri és beltéri burkolatként is egyaránt megállja a helyét és padló vagy falburkolásra is alkamas. Modern házaink kültéri burkolására igen szép és elegáns megoldást nyújt a kőburkolatok rajongói számára. Fajlagosan ez természetesen a kialakítás során anyagilag nagyobb befektetést igényel, azonban biztosan nem kell 2-3 évente festeni az adott falfelületet, mely pedig felújítási költségeket csökkenti.

modern épület mészkőből lapok kültéri burkolat

További olvasmány:

Mi a Travertin


Szóljon hozzá

A hozzászollások jóváhagyás után kerülnek megjelenítésre.